
Badanie zasugerowało, w jaki sposób niektóre kosmetyki mogą wywoływać alergiczne kontaktowe zapalenie skóry
8 stycznia 2020, 05:25Naukowcy doszli do tego, w jaki sposób drobnocząsteczkowe związki występujące w kremach, maściach i innych stosowanych miejscowo produktach mogą wywoływać alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.

Jelita dzieci pełne bakteryjnych genów antybiotykooporności
27 maja 2021, 12:45Przeciętne 12-miesięczne dziecko w Danii ma w swojej florze jelitowej kilkaset genów antybiotykooporności, odkryli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Obecność części tych genów można przypisać antybiotykom spożywanym przez matkę w czasie ciąży.
Co łączy muszkę owocową i jedwabnika?
28 października 2006, 16:20Ekolog Walter Leal i genetyk Deborah Kimbrell z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis postanowili wspólnie oszukać muszki owocowe, przekonując je zapachowo, że jedwabniki morwowe są ich potencjalnymi partnerami seksualnymi. Zmienione genetycznie muszki reagowały na zapach samic jedwabników.

Czy czeka go koniec?
17 października 2008, 22:23Nowy rodzaj szczepionki przeciw wirusowi polio działa aż do czterech razy skuteczniej od poprzedniej generacji. Czy pozwoli to na ostateczne wyeliminowanie tego patogenu i powodowanej przez niego choroby?

Zsiadłe mleko lekiem na kłopoty gastryczne?
10 kwietnia 2010, 16:34Dolegliwości żołądkowe, w tym powodowane zażywaniem aspiryny, to coraz częstsza zmora ludzkości. Okazuje się, że zamiast faszerować się kolejnymi lekami, można je leczyć naturalnie. Sfermentowane produkty mleczne od dawna zalecane są jako zdrowe dla jelit, ale że co najmniej równie dobre są dla żołądka - to wyniki najnowszych badań.

Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną
6 września 2012, 06:08Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).
Zwierzęce szkodzą, roślinne chronią
29 października 2014, 13:08Zdaniem specjalistów z Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) sfingolipidy mogą być ważnym elementem łączącym dietę, stan zapalny i nowotwory. Doktor Julie Saba i jej zespół donoszą na łamach Journal of Clinical Investigation, że metabolit sfingolipidów, sfingozyno-1-fosforan (S1P), który jest obecny w produktach żywnościowych ssaków i znajduje się w ludzkich komórkach, może mieć swój udział w zapaleniu okrężnicy, nieswoistym zapaleniu jelit oraz w nowotworze okrężnicy wywołanym stanem zapalnym

Nawet 100-latkowie żyją coraz dłużej
21 stycznia 2016, 18:58Raport Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) wskazuje, że amerykańscy stulatkowie żyją coraz dłużej. Najpierw w latach 2000-08 śmiertelność wzrosła dla obu płci, a później między 2008 a 2014 r. spadła wśród kobiet o 14%, a wśród mężczyzn aż o 20%.

Ofiara poparzenia uratowania dzięki masywnemu przeszczepowi skóry od brata-bliźniaka jednojajowego
23 listopada 2017, 18:13Trzydziestotrzyletni pacjent, któremu przez poparzenie 95% powierzchni ciała groziła śmierć, został ocalony dzięki przeszczepowi skóry od brata-bliźniaka jednojajowego. Co prawda operacje przeszczepów skóry między bliźniętami przeprowadzano już wcześniej, ale nigdy nie była to aż tak duża powierzchnia (maksymalnie ok. 68%).

W Chinach ludzie padają ofiarą nowego wirusa. Podejrzewa się, że przenoszą go kleszcze
30 maja 2019, 13:48Chińczycy padają ofiarą nowego wirusa, najprawdopodobniej przenoszonego przez kleszcze. Wirus Alongszan (nazwa pochodzi od miejscowości, w której go po raz pierwszy wykryto) wywołuje gorączkę, bóle głowy, zmęczenie, a w pewnych przypadkach mdłości, wysypkę, a nawet śpiączkę.